Uggleprojekt i Svartedalen

”renovering av bostadsbeståndet” för sparvugglan”

Sedan lång tid har vi i olika föreningar följt ugglebestånden i Svartedalen. Länge har det varit kattuggla, sparvuggla, pärluggla och berguv i området, men under senare år har även en och annan hökuggla och lappuggla gästat Svartedalen. För några arter har vi satt upp holkar, som efter hand ruttnar ned och behöver bytas ut och renoveras.

Den 4 mars i år var vi fem man, Anders Melin, Göte Svensson, Stig Johannesson, Lars Peterson och Kåre Ström, som fyllde bilarna med sparvuggleholkar och med vajer, vajerlås, hammare, spik, strö samt diverse andra verktyg. Det var dags att sätta upp nya holkar för sparvuggla på olika ställen i Svartedalen. Det var fint gjorda holkar med kraftiga framstycken av gran eller asp och där barken sitter kvar. Fyra var gjorda av Anders Melin i Stenungsund och två av Billy på Holmevatten i norra Svartedalen. Vi hade fyllt dem med strö i botten för att få ugglorna att trivas riktigt bra. Vi testade upphängningsmetoden med vajer och vajerlås på en gran vid Lilla Mittevatten och det blev riktigt bra. Holkar kom sedan upp på träd nära Lilla Nornäbban, Lindesjön, Stora Äggdalsjön och vid Stora Kattås. Vi fikade och grillade korv på en s.k. finsk muurika vid Nöjesvatten och njöt i vintersolen. Den sista holken hängdes upp i anslutning till Bredmossen och nu väntar vi bara på att de nya bostäderna skall locka några sparvugglor att flytta in.

Fika efter välförrättat värv
Author: radda@svartedalen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *